خانه هوشمند به سبک آلفا!

۳۴۲۳۲ـ۰۱۳

با ما تماس بگیرید

خانه هوشمند به سبک آلفا!

با ما تماس بگیرید
سیستم اعلام حریق هوشمند

معرفی کامل سیستم اعلام حریق هوشمند و 8 مزیت آن

سیستم‌های اعلام حریق یکی از پایه‌های اصلی امنیت و حفاظت در هر ساختمان و فضای عمومی محسوب می‌شوند. سیستم اعلام حریق هوشمند، یک نوع پیشرفته‌تر از سیستم‌های اعلام حریق است که با به‌کارگیری فناوری‌های هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء، امنیت و کارایی این سیستم را ارتقاء داده‌است. این سیستم هوشمندسازی شده، در مواردی که ایمنی افراد و ساختمان ها در خطر است عملکرد و واکنش سریعتری از خود نشان می‌دهد. از این سیستم ها در انواع ساختمان ها مثل خانه های هوشمند استفاده می کنند.

این سیستم با استفاده از سنسورها، دستگاه‌ها و تجهیزات هوشمند دیگر، می‌تواند آتش‌سوزی را از مواردی که شبیه به آن هستند تشخیص دهد. این سیستم علاوه بر هشدار دادن در صورت شناسایی حریق، می‌تواند به صورت خودکار اقدامات عملیات اطفاء حریق را آغاز کند.

فهرست مطالب

سیستم اعلام حریق هوشمند چیست؟

سیستم اعلام حریق هوشمند یک سیستم هشدار هوشمند است که از اجزای مختلف مانند پنل کنترل مرکزی، سنسورها و دتکتورها، هشداردهنده‌ها و … تشکیل شده‌است و از سیگنال‌های دیداری و شنیداری استفاده می‌کند که به افراد هشدار دهد جایی آتش گرفته یا دود و مونوکسید کربن توسط سنسنورها حس شده‌است.

smart-fire-alarm-system

این سیستم که امکان نصب آن در هر نوع ساختمانی اعم از مسکونی،اداری،تجاری، صنعتی و … وجود دارد، با تحلیل دقیق داده‌های از پیش تعیین‌شده و به کمک سنسورهای هوشمند، می‌تواند علاوه بر اعلام حریق، مواردی مانند نقض ایمنی یا نقاط ضعف امنیتی را نیز تشخصی دهد.

سیستم اعلام حریق هوشمند با ترکیب داده‌های زنده از سنسورهای مختلف مانند سنسور هوشمند دود، سنسور نشت گاز و دیگر تجهیزات سیستم اعلام حریق هوشمند، می‌تواند یک وضعیت دقیق از نشتی ها یا حریق را ارائه کند. این داده‌ها به تحلیلگرهای هوشمند مرکزی داده می‌شوند تا موارد مشکوک و فوری شناسایی شوند و هشدارهای لازم به صورت سریع ارسال شود.

”هوشمند
”]

انواع سیستم‌های اعلام حریق

سیستم‌های اعلام حریق براساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی می‌شوند. مهم‌ترین آنها از نظر سطح حفاظت و نحوه اطلاع رسانی است که باعث بوجود آمدن انواع سیستم‌های اعلام حریق به دسته‌های مختلف شده‌است.

سطح حفاظت درواقع مشخص می‌کند ما چه انتظاری از سیستم اعلام حریق موردنظرمان داریم. آیا می‌خواهیم بصورت هوشمند از جان افراد محافظت کند یا همین که وسایل و اموالمان را از خطر آتش‌سوزی حفظ کند برای ما کفایت می‌کند تا خودمان اقدامات بعدی را انجام دهیم.

Fire-extinguishing-system

همانطور که اشاره شد، بسته به کارکرد و نحوه عملکرد، سيستم های اعلام حريق به دسته های مختلفي تقسيم بندي شده است. انواع این سیستم‌ها را می‌توان به سه دسته‌بندی کلی تقسیم کرد:

  1. سیستم متعارف
  2. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
  3. سیستم اعلام حریق هوشمند

سیستم اعلام حریق متعارف چگونه است؟

سیستم اعلام حریق متعارف یک نوع ساده از سیستم‌های اعلام حریق است که برای گزارش حریق در ساختمان‌ها و اماکن مختلف استفاده می‌شود. این سیستم، ساختمان را به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم می‌کند، مثلاً هر طبقه یا هر بخش مستقل یک بخش متعارف است.

در هر بخش متعارف، دستگاه‌هایی به نام سنسورهای دودسنج یا سنسورهای حرارتی نصب می‌شوند. این دستگاه‌ها هرگز به تنهایی نمی‌توانند بگویند دقیقا کجا حریق اتفاق افتاده است، بلکه فقط نشان می‌دهند که در کدام بخش حریق احتمالی وجود دارد.

smart-sensors

وقتی یک دودسنج یا حرارت سنج در یک بخش متعارف، مثلاً یک طبقه، حریق مشاهده کند، اعلام حریق می‌کند و اطلاعات این اعلام به یک نقطه مرکزی ارسال می‌شود. این نقطه مرکزی یک جایی است که مسئول مراقبت از ساختمان به طور معمول در آنجا حضور دارد.

در بخش مرکزی، معمولاً یک نشانگر نیز وجود دارد که نشان می‌دهد کدام بخش متعارف اعلام حریق کرده است. این به افراد کمک می‌کند تا بتوانند به سرعت به آن بخش بروند و در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهند.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چگونه است؟

در این سیستم‌ها، هر سنسور یک آدرس یا شماره منحر به فرد خودش را دارد. این آدرس به سیستم این امکان را می‌دهد که بداند کدام حسگر حریق را حس کرده است و به همین ترتیب می‌فهمد حریق دقیقا در کدام نقطه از ساختمان اتفاق افتاده است.

آدرس‌پذیری این سیستم، اطلاعات جزئی‌تری را ارائه می‌دهد و این سیستم‌ها به افرادی که هشدار برای آنها ارسال شده امکان مدیریت بهتر واحدهای مختلف ساختمان را می‌دهند.

سیستم اعلام حریق و نشت گاز در خانه هوشمند

چگونگی کارکرد سیستم اعلام حریق هوشمند

این سیستم‌ از تکنولوژی‌های پیشرفته و هوش مصنوعی برای تحلیل داده‌ها و گرفتن تصمیمات هوشمندانه در مورد حریق و خطرات مرتبط با آن استفاده می‌کند. سیستم اعلام حریق هوشمند به طور دقیق مکان حریق را متوجه ‌می‌شود و همراه امکانات بیشتری که دارد، مثل اطفاء حریق هوشمند، کار امداد و تشخیص محل دقیق حریق را آسان می‌کند.

بنابراین، سیستم اعلام حریق هوشمند یک نوع سیستم جدید و پیشرفته‌تر در هوشمند سازی ساختمان ها است که از تکنولوژی هوش مصنوعی و تحلیل داده‌ها برای بهبود کارایی و دقت در اعلام حریق استفاده می‌کند، در حالی که سیستم‌های متعارف و آدرس‌پذیر نیز در کاربردهای خود کارآمد هستند.

به طور کلي، این نوع از سیستم‌های اعلام حریق خود به دو دسته بندي كلي تقسيم می‌شوند:

  • سيستم يك مرحله‌ای
  • سيستم دو مرحله‌ای

برای ساختمان‌های پر رفت و آمد، سيستم دو مرحله‌ای طراحي شده تا از ايجاد هراس بي‌دليل جلوگيري كند. به این دلیل که در سيستم يك مرحله‌ای وقتی يك سنسور فعال می‌شود، همان لحظه به همه افراد در ساختمان هشدار داده خواهد شد.

درحالیکه در سیستم دو مرحله‌ای فعال شدن يك سنسور، در لحظات اولیه فقط به مسئولان مرکز کنترل گزارش داده می‌شود که همزمان با بررسی‌های هوشمند خود دستگاه افراد هم بررسی کنند، بعد اگر نیاز بود اقدام به تخلیه ساختمان کنند.

smart-sensors

شاید شما هم در فیلم‌های اکشن دیده باشید با روشن کردن کبریت زیر سیستم‌های اطفاء حریق‌ معمولی به راحتی این سیستم‌ها را دچار تشخیص اشتباه حریق می‌کردند. اما یکی از مزایای سیستم اعلام حریق هوشمند این است که آن را براحتی نمی‌توان گول زد.

مزایای سیستم اعلام حریق هوشمند

  1. تامین امنیت:

    امنیت جان و مال انسان‌ها در ساختمان‌ها در برابر آتش‌سوزی و پخش شدن گاز مونوکسید کربن به پیشرفته ترین حالت ممکن روز دنیا

  2. تشخیص دقیق حریق:

    از طریق تحلیل دقیق داده‌های سنسورها و دستگاه‌های هوشمند، سیستم‌ اعلام حریق هوشمند می‌تواند میزان و مکان دقیق حریق را تشخیص دهند و اعلام کند.

  3. سرعت بالا:

    تشخیص به موقع و اقدامات سریع در حین بروز حوادث توسط این سیستم باعث می‌شود افراد سریعتر واکنش نشان دهند و در صورت نیاز از محل حادثه به سرعت خارج شوند.

  4. مدیریت هوشمندانه:

    سیستم‌های اعلام حریق هوشمند اطلاعات دقیق و جامعی را ارائه می‌دهند که به اپراتورها و افراد کمک می‌کند تصمیمات بهتری بگیرند در مورد این که چگونه اقداماتی را باید انجام دهند.

  5. تعمیر نگهداری آسان و ارزان:

    تعمیر و نگهداری این سیستم‌ها با قابلیت کنترل از راه دوری که دارند بسیار راحت است.

  6. قابلیت مانیتورینگ:

    این قابلیت شبانه روزی است و سیستم اعلام حریق هوشمند به اپراتورها این امکان را می‌دهد تا در یک محیط کاربری گرافیکی، وضعیت سیستم را به صورت زنده و در زمان واقعی مشاهده و کنترل کنند.

  7. کاهش خطاهای انسانی:

    بدلیل هوشمند بودن این سیستم و دقت بالایی که دارد خطاهای انسانی به حداقل می‌رسند.

  8. قابلیت هماهنگی با سایر سیستم‌های هوشمند:

    این امر باعث می‌شود سیستم‌ها بصورت یکپارچه عمل کنند و حتی عملیات اطفاء حریق بدون نیاز به دخالت انسان‌ها، بصورت هوشمند انجام شود.

سیستم اعلام سرقت هوشمند چیست و چه کاربردی دارد؟

پس از معرفی کامل سیستم اعلام حریق هوشمند و 8 مزیت آن متوجه شدیم، سیستم اعلام حریق هوشمند با کمک سنسورهای مختلف هرگونه خطری را با سرعت گزارش می‌دهد و با توانایی کنترل از راه دور و استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی می‌تواند اقدامات لازم را انجام دهد.

اجزای سیستم اعلام حریق هوشمند

  • سنسورها:

سنسورها یا دستگاه‌های حسگر مسئول تشخیص هستند. این سنسورها معمولاً تغییرات حرارت، دود، گازهای مضر و دیگر موارد مربوط به حریق را تشخیص می‌دهند و اطلاعات را به مرکز کنترل می‌فرستند.

smart-sensors-of-fire-alarm-system

  • کنترل‌ پنل مرکزی:

کنترل کردن کلیه اجزاء سیستم اعلام حریق بر عهده این دستگاه است. اطلاعات دریافتی از سنسورها توسط کنترل‌کننده پردازش می‌شوند و در صورت تشخیص حریق، اقدامات لازم انجام می‌شود.

  • تجهیزات هشداری شنیداری:

این تجهیزات شامل آژیرها، بوق ها و زنگ ها هستند.

  • تجهیزات هشداری دیداری:

این تجهیزات می‌تواند شامل نمایشگرهای دیجیتال یا LED که وضعیت سیستم و هشدارهای حریق را نشان می‌دهند. این تجهیزات به افراد کمک می‌کنند تا بوسیله سنسورها مانند سنسور دود هوشمند، وضعیت سیستم را مشاهده و از حریق آگاه شوند.

  • منابع تغذیه :

این بخش شامل تجهیزاتی مانند باتری‌ها و منابع تغذیه پشتیبان است که حتی در هنگام قطعی برق سیستم اعلام و اطفاء حریق هوشمند به کار خود ادامه دهد.

  • نرم‌افزارها:

نرم‌افزارهای خانه هوشمند که مورد استفاده در سیستم اعلام حریق هم هستند، برای تحلیل داده‌ها، مدیریت اطلاعات، و برقراری ارتباط با سایر سیستم‌ها و واحدها برای شرایط اضطراری است.

از این که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید بسیار خوشحالیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه موارد زیر هم پیشنهاد می‌شود.

همه چیز درباره خانه هوشمند و 12 مزیت هوشمندسازی ساختمان

معرفی سیستم روشنایی هوشمند و بررسی 4 قابلیت مهم آن

با سیستم کنترل دمای هوشمند، دمای خانه گوش به فرمان شماست!


ترتیبی که برای خواندن سری مطالب "تجهیزات خانه هوشمند" پیشنهاد میکنیم:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *